Lopott gépjárművek listája

Ha ellopják autónkat, érdemes minden lehetőséget megragadni, hogy minél több helyen szerepeljen lopottként, megnehezítve a tolvajok munkáját.

Lopott autók listája

Évekkel ezelőtt, egy P+R parkolóban, délután 4 felé perceken keresztül az autóm nyitott motorterét piszkálgatva, az akkusarut igazgatva 10-15 alkalommal beindítottam a riasztót, de az ott elhaladó tucatnyi ember egyike sem kérdezte meg mit is csinálok. Ezután már biztos voltam benne, hogy érdemes más védelmi technikát is alkalmazni a kocsiban, mert a riasztó és az immobilizer (sok esetben) önmagában nem sokat ér.

 

Miért és mit lopnak?

Manapság az ellopott kocsik nagy részét azért lopják, hogy szétbontva alkatrészenként értékesítsék. A lopott alkatrésznek nem sok használt vennék a szervizben, de ha egy törött autót elvisszünk a szerelőhöz, akkor az általa mondott magas árat kikerülve sokan választhatják a számla nélküli megoldást, féláron. Ekkor a autóba egy lopott kocsiból származó alkatrészek is kerülhetnek, így akár mi magunk lehetünk az autótolvajok megrendelői.

Lopni olyan autót érdemes, ahol szükség van alkatrész-utánpótlásra, tehát az átlagautó talán nagyobb veszélyben van, mint az egyedi és drága. Magyarországon a 3-5 MFt-os autókat vezető emberek nagy része nem használ 10-20.000 Ft-os telefonos kihangosítót, ebből következően talán a 100-200.000 Ft-os biztonságtechinkán is spórolnak. Másrészt, ha van Casco, akkor nem kell védekezni se, mert úgyis kifizeti a biztosító. Többek között ezért is könnyű a dolguk a tolvajoknak.

Rengeteg oldal foglalkozik a védelem kérdésével, így én csak 3 olcsó megoldást javasolnék: váltózár, gravírozás és online lopási listába történő bejegyzés.

 

UV gravírozás

"A PERMANENTMARK® rendszerrel belegravírozható a gépjármű alvázszáma az összes üvegbe és a karosszériaelemek belső felületére (alapból 24 jelölés). Opcionálisan a lámpák, a könnyűfém felnik, a belső műanyagok, és - kiemelt partnereinknél - a motor vagy a váltó fém elemei is jelölhetőek. A gravírozás nem egy egyszerű felületi jelölést jelent, hanem mély, kémiai maratást, mely csak a felület teljes rongálásával távolítható el."
Forrás: permanentmark.hu

 

Váltózár

"A Bear-lock sebességváltózárak a nagyfokú biztonság illetve kedvező áruk mellett rendkívül egyszerű és gyors beszerelhetőségük miatt váltak keresetté egyéni és céges ügyfeleink körében. A váltózárnak két típusát különböztetjük meg, a hagyományos stiftes zárat és a legújabb, "press & lock" fantázianevűt. Mindegyik zártípus csak úgy, mint a nálunk megtalálható két másik váltózár típusai, gyári csavarpontokra illeszkednek, tehát szinte gyári alkatrésznek tekinthető. A stiftes zárnál egy 13-19 cm közötti hosszúságú acélstiftet kell kivenni a nyitáskor, illetve betolni záráskor. A Bear-locknál ezeket a zárakat inkább régebbi típusokhoz ajánljuk, az újabbaknál elsősorban a "press & lock" zárakat szereljük."
Forrás: valtozarak.hu

 

Ha a te autódnak is van online szervizkönyve és ellopták, akkor lépj be, és jelezd a bejegyzések között!

  Lopásvédelmi lehetőségek

 • váltózár (40.000 - 60.000 Ft)
 • UV gravírozás (18.000 - 24.000 Ft)
 • riasztó (20.000 - 40.000 Ft)
 • egyedi immobilizer (20.000 - 40.000 Ft)
 • egyedi kapcsoló (10.000 - 30.000 Ft)
 • műholdas (80.000 - 120.000 Ft + havidíj)
 • kormányzár (10.000 Ft)
 • integrált megoldások (pl: Pajzs, 120.000 - 300.000 Ft)
 • világos és forgalmas helyre parkolás
 • online bejelentés
 
UV gravírozás
UV gravírozás
Váltózár beszerelve
>Váltózár beszerelve