Jármű Szolgáltatási Platform

2019.02.20. 20:12, lacimol

2019 elejétől elindult a 2012 óta működő km óra adat nyilvántartó második, most már ingyenes felülete. A gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás használatával lekérdezheti bármely magyarországi gépjármű műszaki és biztosítási adatait.

 
 

Hogyan működik az állami km óra nyilvántartás 2.0?

Gépjármű adatlekérdezés 1.0 (KEKKH): korábbi tapasztalatok a KEKKH kapcsán

Gépjármű adatlekérdezés 2.0 (JSZP): A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) lehetővé teszi, hogy a különböző magyar nyilvántartásokból származó, a jármű életútjának lényeges adatait az ügyfél egy egységes felületen ingyenesen megismerje.

Tapasztalatok: egy 2006-os Ford S-Max lekérdezése kapcsán a km-re vonatkozó adatok ugyanazok, mint a korábbi fizetős verzióban, de a futásteljesítményről kapunk egy diagrammot is. Sajnos a hiányzó időszak (2006-2012) nincs jelölve, pedig egy szaggatott vonalas megoldás átláthatóbbá tehetné a teljes képet. A műszaki adatok mellett a vizsgákól készült képeket is megnézhetjük. Egy másik autó lekérdezésével kapcsolatban (teljesen hiányzó km adat) az ügyfélszolgálat nem válaszolt, de javították a hibát. A januári tesztidőszak átnyúlik február elejére. Az adatkezelési tájékoztatót minden alkalommal el kell fogadni.

JSZP - Ford SMAX diagram
JSZP - Ford S-MAX (2012 - 2019) diagram

Hiányosságok: Nincs megadva a rögzítés típusa (okmányiroda, műszaki, biztosító), nincsenek szervizektől származó adatok, és nincs NAV tartozás (végrehajtás alatt) jelző sem. Elvileg lesznek majd biztosítóktól származó adatok, de csak 2019-tól, pedig azokat is 2012-től kellett volna utólagosan pótolni. A rendszer továbbra sem figyelmeztet a furcsa futásteljesítmény adatokra, és automatikus eljárás sem indul a hamisítok ellen.

JSZP - Ford SMAX óraállás
JSZP - Ford S-MAX (2012 - 2019) óraállás

Jó az irány, remélhetőleg a 3. verzióra sikerül pótolni a többi hiányosságot is.