Elindult a valoskilometer.hu oldal

2011.08.31. 18:35, lacimol

A honlap célja a gépjárművek kilométeróra-visszatekerésének csökkentése egy egyszerűen kezelhető online szervizkönyv használatával. A járműtörténetet érintő bejegyzéseken kívül lehetőség van a megvásárolandó autó fenntartási költségeinek kiszámolására és összehasonlítására is.

 

Miért tekernek?

Trükkös eladók az autók kilométerórájának visszatekerésével befolyásolják a jármű elhasználódottságáról kapott képet, így egy sokat használt autót akár megkíméltnek is eladhatnak. Elvileg sok minden más jel is utal a jármű használatára (kormány, fékpedál, gumik, kapcsolók), de mivel ezek filléres kiadások a jármű vételárát tekintve, ezeket kicserélik (a km órát visszatekerik) és máris 10-20-30%-al többet ér az autó.

Milyen buktatókat tartalmaz az állami rendszer?

Ha minden jól alakul, akkor jövőre állami támogatás mellett beindul a kilométeróra állások lekérdezésének lehetősége, melyet a műszaki vizsgákon rögzített adatok publikussá tételével kívánnak megoldani. Az elgondolás jó, de önmagában nem biztos, hogy elég.

 • Műszaki vizsga gyakorisága: Kimaradnak a 4 évnél fiatalabb járművek és a két vizsga között is lehet visszatekerni.
 • Rögzített adatok köre: Csak műszaki vizsgán és csak km adatok lesznek, így nem tudható, hogy milyen sűrűn és milyen alaposággal szervizelték.
 • Rögzített adatok ellenőrzése: A műszaki vizsgán és a szervizekben eddig is sok adatot bemondásra rögzítettek, és egyelőre nem látszik, miért változna meg ez.

 

Mitől több a Valós Kilométer az eddigi szervizkönyvektől?

2011 elején, több kilométeróra manipulációról szóló cikk olvasása után, úgy gondoltam érdemes lenne egy kilométer és szerviz információkat tároló adatbázist létrehozni, melyből a rögzített adatokat a későbbiekben le lehetne kérdezni. Ha ez megvalósul, akkor használt autó vásárláskor jelentősen csökkenthető lenne a jármű állapotának meghamisítására irányuló kísérletek száma. Hasznos lehetne, ha a márkaszervizek fizetős lekérdezésein, a hamisított szervizkönyveken és az ottfelejtett olajcsere matricákon kívül más helyről is elérhető lenne a jármű élettörténete. Az sem feltételenül baj, ha az adatok nem pontosak, de legalább a gyanút felébresztené az óvatlan vevőkben.

Az év eleji honlapmustrámon találkoztam néhány ígéretesnek tűnő kezdeményezéssel, de próba után nagyon sok hiányosságot és hibát találtam. Gondjaim voltak a használhatósággal és a túlzónak találtam a megadandó adathalmazt is, amit néhány oldalon kérnek. Az eddigi szervizkönyvekből egységesen hiányzott a felület néküli elérés, azaz a webservice hívás lehetősége. Ezért arra jutottam, jó lenne egy saját megoldással előállni.

Szervizkönyv

Először csak egy egyszerű szervizkönyv volt a célom, ugyanis a legtöbb autós fórumon pont ennek hiányára panaszkodtak a legtöbben. Mivel a fejlesztés 3 hónapja alatt folyamatosan újabb és újabb ötletek jutottak eszembe, ezért a honlap most már nem pusztán szervizkönyv, hanem autó fenntartási kalkulátor és alvázszám dekóder is egyben. A szervizkönyv eredetileg egy egyszerű adatbázisszerkezethez kapcsolódó felület lett volna, de azt is érdekessé próbáltam tenni egy-két új lehetőséggel.

Ezek egyike például, hogy a rögzített adatokat egy bizonyos algoritmus alapján próbálom kiértékelni és megmutatni, hogy azok vajon mennyire fedik a valóságot. Ezzel reményeim szerint sikerül csökkenteni a hamis online szervizkönyvek számát. Egy másik érdekesség, hogy nem kell aprólékosan megadnunk az autó tecnikai adatait, hanem a megadott alvázszámból próbálunk minél több információt kinyerni.

A bejegyzések átláthatóságát könnyítendő, a bevitt adatokat összesítve és grafikonokon keresztül is megtekintehtjük, így hosszú távon (néhány év távlatában) ezek könnyebben kezelhetők. A felvett adatok tetszőlegesen letilthatók vagy publikussá tehetőek, esetleg megoszthatók más oldalakon.

 

Autó fenntartási kalkulátor

Lecserélné autóját, de nem ismeri ennek hozzávetőleges költségeit? Mennyi egy autóváltás kezdeti költsége? Mennyibe fog kerülni az autó fenntartása havonta? Az autóvásárlással kapcsolatos költségeket kiszámolhatjuk magunk is, de ez néhány alapadat megadása után egy kalkulátorral sokkal kényelmesebb.

Előfordul, hogy az alap költségek mellett (kopóalkatrészek, átíratás, folyadékok cseréje, biztosítás) az apró vagy ritkábban esedékes költségekről megfeledkezünk, majd évek múlva utánaszámolva meglepődünk, mennyit számít az ablakmosó, az autómosás vagy a biztonsági berendezések és a téli-nyári gumiszettek ára. Időnként szükségünk lehet több számítás összehasonlítására, azaz két típus közül melyiket érdemesebb megvenni. Vegyünk fel hitelt az autóra vagy készpénzben sokkal olcsóbb? Ezen számítások megkönnyítésére érdemes használni az autó fenntartási kalkulátort.

 

Alvázszám dekóder

Az alvázszám a járművek legjellemzőbb egyedi azonosítója. Ez a 17 karakterből álló sorozat egyértelműen meghatározza az adott jármű gyártáskori paramétereit, így a megadott alvázszám alapján elvileg visszafejthető a jármű technikai leírása és felszereltsége is. A valoskilometer.hu indulásakor az 1998-as és az előtti Hondák (és Opel, BMW, Audi, Toyota) alvázszámát alakítja használható információvá, de ez a funkció még a 2011-es évben bővítésre kerül további gyártmányokkal.

 

Webservice

A webservice használatával lehetővé válik, hogy a valoskilometer.hu szolgáltatásaihoz ne használjon egy újabb felületet (weboldalunk), hanem egy már meglévő programon keresztül (akár észrevételenül) az eddigi munkával megegyezően használja a szolgáltatást.

 
 


  Szolgáltatások

 • szervizkönyv
 • kalkulátor
 • alvázszám dekóder
 • adásvételi szerződés generálás
 • statisztikák
 

  A tagság előnyei

 • több járműkeresés havonta
 • adásvételi szerződés generálás
 • publikus információs felület
 • statisztikák
 • reklámmentes felület
 • bővített kalkulátor
 • bővített alvázszám dekóder
 

  Tervezett funkciók

 • Hitelkalkulátor
 • Fenntartási kalkulátor bővítése
 • Szervizkönyv kereső és kalkulátor kombinálása
 • Alvázszám dekóder kiterjesztése az újabb jűrművekre
 • Webservice bővítés: kalkulátor és alvázszám lekérdezés
 • Saját blog motor
 • Telefonra optimalizált járműkereső